Piec kuchenny-tradycja, prestiż i nowoczesność. 2021-02-11
Lubuskie, Świdnica k. Zielonej Góry
Telefon: 683273341

Czy
tradycyjny piec kuchenny może mieć zastosowanie w nowoczesnych
domach energooszczędnych z mechaniczną wentylacją z odzyskiem
ciepła (rekuperacją)? Nie tylko może, ale przewyższa inne
urządzenia grzewcze jakością, użytecznością, efektywnością i
sprawnością. Posiada zamkniętą komorę spalania (bezpośredni
dopływ powietrza z zewnątrz, więc nie zakłóca właściwego
bilansu powietrza wewnątrz domu), palenisko bezrusztowe z podwójnym
przeszkleniem z zawsze czystą szybą, a do tego może być
wyposażony w jeden lub dwa wymienniki wodne do CO. W zależności od
posiadania ilości wymienników wodnych, może ogrzewać powierzchnie
75 m2 i 150 m2. Poprzez bufor, może współpracować z pompą
ciepła, kotłem gazowym lub na pellet. Powstająca energia cieplna w
palenisku, gromadzona jest w pojemnej masie ceramicznej i później
wolno oddawana w czasie (powyżej 12 godzin)-poprzez przyjemnie
rozgrzane powierzchnie ceramiczne kuchni-do pomieszczenia, w postaci
zdrowego promieniowania podczerwonego (przyjaznego także dla
alergików). Do tak rozgrzanej kuchni, przyjemnie jest przylgnąć, a
nawet się przytulić. Temperatura w pomieszczeniach jest stabilna, a
nie rozchwiana, jak przy tanim kominku konwekcyjnym. Nie ma też
efektu przegrzania przestrzeni wokół niej. Długotrwałą i
stabilną pracę urządzenia, i systemu grzewczego, zapewnia duża
pojemność cieplna masy kumulacyjnej i automatyka, bo kuchnia może
pracować w trybie automatycznym lub manualnym. W trybie
automatycznym rozpalamy ogień w palenisku, wciskamy na centralce
„start”, a automatyka steruje za nas procesami palenia, przy
zawsze czystej szybie i wysokiej sprawności. Jest bardzo bezpieczna
w użytkowaniu, gdyż sterownik nie pozwala popełniać błędów.
Obsługa takiej kuchni jest łatwa, przyjemna i komfortowa. Jest na
drewno (także iglaste!) i brykiety drzewne. Przy paleniu brykietami
drzewnymi, nie musimy nawet rąbać drewna i go sezonować. Kupujemy
je, wkładamy do paleniska, a automatyka sama dalej w nim pali, bez
naszego dozoru. Możliwe palenie tylko 2 razy dziennie (rano i
wieczorem), gdyż energia z drewna kumuluje się w ceramice, a nie
ucieka do komina. Dzięki temu, jej rozgrzane ściany nigdy nie
stygną. Posiada konstrukcję zapewniającą całkowite i zupełne
spalanie drewna (także z wymiennikami wodnymi), przy minimalnej
emisji spalin (zero dymu z komina) i zawsze czystych szybach. Nie
truje środowiska. Spełnia wymagania Ekoprojektu i surowe normy
europejskie. Przeznaczona jest do budowy stabilnych hybrydowych
nowoczesnych instalacji grzewczych (akumulacja+woda+DGP),
dostosowanych do indywidualnych potrzeb, będąc przy tym doskonałym
urządzeniem kuchennym i ekologicznym źródłem ciepła. Piekarnik,
wyłożony szamotem, rozgrzewa się do ponad 300 stopni C! Z
łatwością piecze pizze i chleby. Nie ma innego urządzenia
grzewczego, które by tak efektywnie i wszechstronnie wykorzystywało
energię cieplną. Ona jedna posiada w sobie sumę zalet wszystkich
innych dostępnych urządzeń na paliwa stałe. Piec kuchenny,
zamiast płaszcza kaflowego, może posiadać przyjemnie rozgrzane
szamotowe ściany o strukturze surowego betonu lub drewna, ściany
tynkowane gładkie lub na styl starej polepy, obłożone kamieniem,
cegłą lub spiekami kwarcowymi, ściany szamotowe malowane farbami
dekoracyjnymi o szerokiej palecie efektów wizualnych i inne.
Wszystkie wersje ścian wypromieniowują ciepło w sposób stabilny i
zrównoważony. Dobrze zaprojektowany piec może być ozdobą kuchni
rustykalnej, jak i tworzyć futurystyczne kompozycje wpisane w
awangardowe wnętrza.


Żywy
ogień pod płytą jest niezbędny do przygotowania najsmakowitszych
dań z zachowaniem wartości zdrowotnych. Może posiadać wężownicę
do przygotowywania ciepłej wody użytkowej. Zabudowa kuchni może
być rozszerzona o płytę indukcyjną lub ceramiczną plus piekarnik
elektryczny. W obszernych izbach budowane są kompleksy kaflowe, z
piecem kuchennym, piecem do pizzy, pokojowym piecem kaflowym z
ogrzewanym przypieckiem i ogrzewaną platformą do spania. Jest to
samowystarczalny zestaw, obywający się bez elektryczności i
niezależny od kaprysów pogody.


Piece
kuchenne stawiamy na terenie całego kraju i poza granicami.
Wykonujemy indywidualne projekty. Posiadamy kafle z 20 kaflarni z
całej Europy. Więcej informacji pod telefonami: 68 3273341,
606756498 i na stronie internetowej firmy www.salonsobkowiak.pl

Ocena: 0
Wyświetleń: 57 Dodał(a): salonsobkowiak
Komentarze